Grillowane żeberka marynowane w kawie

Oceń przepis!

Kawowe żeberka z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 1 godzina

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-03-05 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 2kg żeberek
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka imbiru
  • cebula
  • sól i pieprz
  • MARYNATA: 2 duże kubki ostudzonej mocnej kawy
  • 400ml keczupu pikantnego
  • 8 łyżek cukru
  • szklanka octu jabłkowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:


1. Wymieszaj składniki marynaty aż do rozpuszczenia cukru.

2. Umyj i osusz żeberka, podziel je na porcje.

3. Do garnka nalej 2 litry wody, dodaj cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, imbir pół łyżeczki soli. Zagotuj.

4. Włóż mięso do gotującej się wody i gotuj na wolnym ogniu 30-40 minut. Pod koniec dodaj tymianek.

5. Wyjmij żeberka i owiń je folią aluminiową, ostudź. Zalej mięso marynatą i odstaw na min. godzinę.

6. Wyjmij mięso, a pozostałą marynatę zagotuj w rondelku aż powstanie sos.

6. Przygotuj grill ogrodowy, ułóż żeberka na ruszcie i grilluj 20-25 minut, przewracając i smarując marynatą.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu