Kociołki węgierskie



kociolek-wegierkiTradycyjne potrawy kuchni węgierskiej cieszą się wielką popularnością na całym świecie, także w Polsce. Zawdzięczają to przede wszystkim charakterystycznemu sposobowi przyrządzania, ponieważ specyficzny smak i aromat potraw gotowanych nad ogniem nie ma sobie równych.

Kociołek węgierski jest naczyniem służącym do przygotowywania nad płomieniami ogniska gulaszów, zup, leczo i wielu innych potraw. Są one prawdziwą ucztą dla podniebienia, a gotowanie na świeżym powietrzu przynosi wiele radości, niezależnie od tego czy jest akurat ciepły letni wieczór, czy też mroźne zimowe popołudnie.

Standardowy kociołek węgierski ma od kilku do kilkunastu litrów pojemności i jest wykonany z żeliwa lub wysokojakościowej szlachetnej blachy nierdzewnej. Naczynia tego typu posiadają charakterystyczne właściwości, dzięki którym równomiernie rozprowadzają oraz utrzymują ciepło, więc doskonale nadają się do przygotowywania dań jednogarnkowych. Oprócz typowo praktycznej funkcji, kociołek węgierski zawieszony na metalowym kutym trójnogu pełni także rolę oryginalnej efektownej ozdoby.

Gotowanie w kociołku jest doskonałą alternatywą dla grillowania. W kociołku przyrządzić można pyszne, aromatyczne potrawy nie tylko kuchni węgierskiej, ale i naszej rodzimej kuchni polskiej. Uwarzony nad ogniskiem rosół czy bigos powala smakiem i aromatem na kolana, co z pewnością potwierdzi każdy, kto miał okazję spróbować. Poza tym z towarzyszącą spotkaniom wokół ogniska atmosferą nie może się równać nawet najsmaczniejsza kolacja w drogiej restauracji.


Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu