Pyszne krewetki grillowane na węglu drzewnym

Oceń przepis!

Krewetki z grilla w bekonie

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-01-22 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 300 g bekonu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku ze świeżej cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego oregano
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kminu
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie:


1. Umyj krewetki pod zimną, bieżąca wodą, a następnie dokładnie je oczyść.

2. Z pozostałych składników zrób marynatę, łącząc je wszystkie ze sobą w niemetalowym naczyniu lub foliowym, zamykanym worku. W tak przygotowanej marynacie umieść krewetki, i całość odstaw do lodówki na 30 minut.

3. Pokrój bekon na tyle plasterków ile masz krewetek. Zawiń każda krewetkę w plaster bekonu, nadziej na szpikulec, a następnie zamocz w reszcie marynaty.

4. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury.

5. Grilluj krewetki na tacce do grillowania przez 3-4 minuty z każdej strony. Krewetki powinny być wtedy różowe.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu