Kurczak grillowany na piwie

Oceń przepis!

Kurczak z grilla na puszce piwa

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-15 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1 duży kurczak (2 – 3kg)
  • 1 puszka piwa
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 cytryna cienko pokrojona
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


1. Wyjmij tłuszcz i podroby z wnętrza tułowia kurczaka. Opłucz i osusz. Przypraw kurczaka z zewnątrz świeżo zmielonym pieprzem. Otwórz puszkę piwa i zrób w niej kilka dużych dziur (tylko w górnym denku).

2. Odlej 2,5cm piwa, następnie włóż czosnek i zioła do puszki. Możesz również użyć białego wina.

3. Kurczaka posadź na puszce, rozpal grill ogrodowy.

4. Umieść puszkę z kurczakiem na ruszcie. Grilluj przez ok. 40 minut, w trakcie możesz kilkukrotnie podlewać mięso piwem, aby było jeszcze bardziej soczyste.

Komentarze do wpisu

  1.   asd 13-05-2013 0:43

    Nie rozumiem, jak można wylać piwo, chyba wypij 2,5 cm :p

  2.   Miłośnik grillowania 04-06-2013 10:10

    racja! 🙂

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu