Grillowany kurczak marynowany

Oceń przepis!

Kurczak z grilla w marynacie

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-06 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 6 udek kurczaka o wadze około 150g-200g
  • sól
  • Marynata: 120 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej (brzoskwiniowej lub ananasowej)
  • 1 łagodna większa papryczka chilli (lub 1/4 pikantnej malutkiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżeczki brązowego lub białego cukru

Przygotowanie:


1. Udka ponacinaj głęboko nożem w kilku miejscach (nie od strony skóry), oprósz solą.

2. Wymieszaj składniki marynaty, włóż kurczaka i dokładnie go w niej obtocz. Odstaw na minimum godzinę.

3. Przed grillowaniem ociepl do temperatury otoczenia. Przygotuj grill ogrodowy.

4. Udka wyjmij z marynaty i ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Grilluj po około 12 minut z każdej strony.

5. Marynatę zachowaj, wlej do rondelka i gotuj przez kilkanaście minut, aż zredukuje się o połowę i będzie gęsta.

6. Na koniec grillowania posmaruj gęstą marynatą kurczaka, grilluj jeszcze przez minutę z każdej strony.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu