Oceń przepis!

Kurczak z grilla

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-05-21 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Biesiadowanie pod gołym niebem to fantastyczny pomysł na spędzenie wolnego czasu. Wystarczy grill, kilka ulubionych przysmaków i grono najbliższych nam osób. Każdy z nas ma takie przepisy na grilla, którymi lubi się pochwalić przed znajomymi. Jednym z najczęściej wybieranych mięs do przyrządzanych potraw jest kurczak. Można z niego zrobić przeróżne apetyczne przekąski. Jakie?

Świetnym pomysłem są udka kurczaka w marynacie jogurtowej. Musisz zaopatrzyć się w:

– kilogram podudzi kurczaka,

– sól,

– dwie łyżeczki mieszanki do kurczaka,

– jedną lub dwie łyżeczki ostrej papryki,

– jedną łyżeczkę słodkiej papryki,

– dwie łyżki oliwy lub oleju,

– cztery ząbki czosnku drobno pokrajane lub przeciśnięte przez praskę,

– połowę drobno startej cebuli,

– łyżkę drobno startego imbiru,

– łyżkę miodu,

– łyżkę koncentratu pomidorowego,

– sok z połowy cytryny,

– szklankę (250 ml) jogurtu naturalnego,

– kilka kropel czerwonego barwnika (opcjonalnie).

Myjemy udka i zdejmujemy z nich skórkę. Osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy je solą. Następnie wkładamy do dużej miski, obtaczamy w przyprawie oraz słodkiej i ostrej papryce. Dodajemy oliwę bądź olej i smarujemy dokładnie wszystkie udka. Następnie dodajemy imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie smarujemy kurczaka. Dodajemy jogurt naturalny i – jeżeli chcemy – czerwony barwnik. Delikatnie mieszamy i wstawiamy na noc lub co najmniej na 3 godziny do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy kurczaka nie oczyszczając go z marynaty. Grillujemy około 60 minut, co jakiś czas obracając udka. Najlepiej smakują z gęstym jogurtem naturalnym.

Równie dobre  przepisy na grilla  to te, których głównym składnikiem są skrzydełka, np. skrzydełka z miodem. Potrzebujemy:

– kilograma skrzydełek,

– ostrej papryki,

-dwóch łyżek keczupu,

– dwóch łyżek miodu,

– łyżki oleju,

– jednego ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę,

– soli.

Skrzydełka myjemy i tniemy na trzy części, najmniejszą odrzucamy. Wkładamy do miski i mieszamy je z pozostałymi składniki. Schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie układamy je na tacce aluminiowej i przykrywamy z góry folią. W folii robimy malutkie otwory. Grillujemy, aż się ładnie przyrumienią.

Takie przepisy na grilla z pewnością oczarują Twoich gości, a zabawa przeciągnie się do samego rana.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu