wyśmienita ryba z grilla

Oceń przepis!

Grillowany łosoś z salsą z mango

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-08-09 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 steki z łososia (każdy po ok. 175 g)
  • skórka i sok z limonki lub cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Salsa: 1 obrane ze skórki i pokrojone w plasterki duże mango
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • 2 marakuje
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól do smaku

Przygotowanie:


1) Umyj steki z łososia i osusz je papierowym ręcznikiem a następnie przełóż do dużej salaterki.

2) Posyp je startą skórką z limonki  i polej sokiem z cytryny. Przypraw steki solą i pieprzem, przykryj i odstaw.

3) Przygotuj salsę: Cebulę i mango włóż do miski a marakuję przekrój na 2 części, wyjmij łyżeczką miąższ i na drobnym sicie przetrzyj go do miski. Następnie porwij listki bazylii i dodaj je do miski razem z sokiem z limonki. Przypraw pieprzem i solą i dobrze wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na jakiś czas.

4) Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż na nim steki z łososia.

5) Grilluj w średniej temperaturze po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj na gorąco z przygotowaną wcześniej salsą.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu