Makaron z łososiem i szparagami z grilla

Oceń przepis!

Makaron z grillowanym łososiem i szparagami

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: ok. 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-08-24 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 300g filetu z łososia
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 dymki
  • 3 łyżki sezamu
  • garść małych listków botwinki lub szpinaku
  • 170g makaronu
  • sos: 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • soku z limonki lub soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:


1. Składniki sosu wymieszaj w miseczce.

2. Łososia posmaruj sosem teriyaki, szparagi opłucz i odłam przy końcach zdrewniałe części.

3. Usuń zielone części dymki, białe części opłucz.

4. Rozpal grill ogrodowy, upiecz łososia i szparagi.

4. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i włóż z powrotem do garnka (nie przelewając zimną wodą). Do makaronu dodaj 3/4 sosu, pokrojone na kawałki szparagi, pokrojoną dymkę, kawałki łososia lub szpinak oraz lekko zrumienione na suchej patelni ziarna sezamu.

5. Wymieszaj i wyłóż na talerze, polej resztą sosu.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu