Oceń przepis!

Marynowane w tequili udka kurczaka z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 10 minut (marynowanie 6 godzin)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-02-08 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • MARYNATA: 125ml soku z pomarańczy
  • kieliszek tequili
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki tabasco
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • sól (1-2 łyżeczki)
  • łyżeczka oregano suszonego
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:


1. Udka z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, po czym umieść je w foliowej torebce.

2. Z pozostałych składników przygotuj marynatę, zalej nią mięso i zamknij szczelnie torebkę tak, aby nie było w niej zbyt wiele powietrza.

3. Umieść mięso w lodówce na min. 6 godzin, co jakiś czas obracając torebkę.

4. Wyjmij mięso z lodówki i trzymaj w temperaturze pokojowej przez pół godziny, a marynatę zlej do małego garnka i zagotuj.

5. Przygotuj grill ogrodowy rozgrzany do niewysokiej temperatury i połóż udka na ruszcie skórą do dołu.

6. Przewracając co jakiś czas, grilluj udka pod przykryciem przez ok. 40 minut, do czasu aż mięso będzie dobrze wypieczone. W połowie grillowania posmaruj mięso marynatą.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu