Oceń przepis!

Mięso – idealna opcja na grilla

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-09-27 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Polacy to naród, który kocha grillowanie, więc kiedy tylko nad Wisłę nadchodzą cieplejsze promienie słońca, większość osób wyciąga swój sprzęt i przygotowuje go na nadejście sezonu. Naturalnie pada wówczas nieśmiertelne pytanie: co na grilla wrzucać, by było smacznie, ciekawie i w miarę tanio?

Podstawą grillowania jest oczywiście mięso. Jednak dzisiaj grillowiczom nie wystarcza już zwyczajna kiełbasa czy karkówka upieczona w ten sposób. Poszukują ciągle nowych smaków, dlatego dylemat  co na grilla staje się bardzo aktualny. Przede wszystkim warto zamienić tłuste czerwone mięso, jakie jest sprawcą podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, na mięso chude, z kurczaka, indyka, albo na ryby. Potrawy będą równie smaczne, a jednocześnie o wiele zdrowsze.

Podstawą w przypadku ryb jest dobrze przyrządzona marynata. Najlepiej, jeśli ma ona delikatny smak. Można ją przygotować wykorzystując jedynie niewielką ilość cytryny, odrobinę soli i najlepiej natki pietruszki. Dzięki temu podkreśli ona smak ryby, a nie całkowicie go wyeliminuje. Rybę grilluje się od razu na ruszcie. Konieczne jest jednak jej regularne przekręcanie, ponieważ mięso może bardzo szybko przywierać do rusztu, a wówczas ryba rozsypie się na kawałki.

Nieco inaczej sytuacja przedstawia się, jeśli chodzi o drób. Kurczak świetnie zamarynuje się w marynacie z jogurtu naturalnego, do jakiego warto dodać niewielką ilość soku z cytryny i ulubione zioła. Naturalnie powinny być świeże, ponieważ wówczas gwarantują doskonały aromat. Kurczaka można również pokryć glazurą i w całości upiec na grillu. To jednak wymaga grilla z pokrywą, bo tylko w ten sposób będzie można zastosować pośrednią metodę grillowania i mieć pewność, że kurczak nie będzie przypalony na wierzchu, a surowy w środku.

Jeśli jednak kurczak czy ryba nie zaspokajają naszego grillowego apetytu, a pytanie o to,  co na grilla podać, jest nadal bez odpowiedzi, można pokusić się o przygotowanie mięsa czerwonego. Marynata do wieprzowiny powinna składać się ze świeżych ziół i czosnku. Warto całość połączyć ze sobą dobrej jakości musztardą.

Trzeba zarazem pamiętać, by każde mięso było świeże i odpowiednio przygotowane.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu