Grillowane młode ziemniaki z szynką

Oceń przepis!

Młode faszerowane ziemniaki z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 35

Czas grillowania:-

Trudność: na specjalną okazję, średnio trudne

2012-01-23 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 8 młodych ziemniaków
  • 200 g masła śmietankowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plasterki szynki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:


1. Średniej wielkości bulwy ziemniaka umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.

2. Z aluminiowej folii wytnij 8 kwadratów, następnie na środku każdego z nich połóż po jednym ziemniaku, brzegi folii złóż i szczelnie zawiń.

3. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury.

4. Tak przygotowane ziemniaki ułóż między rozgrzanymi węglami. Piecz ok. 45 minut, przewracając od czasu do czasu.

5. Wyjmij ziemniaki z żaru oraz zdejmij folię. Z każdej bulwy wyjmij łyżeczką część miąższu.

6. Wymieszaj miękkie masło ze zmiażdżonym czosnkiem i wybraną masa ziemniaczaną. Przygotowaną masę rozłóż w bulwach.

7. Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojoną w małą kostkę szynkę. Smaż ją przez 2 minuty.

8. Posiekaj szczypiorek, dodaj do szynki i całość smaż jeszcze przez 2 minuty.

9. Szynkę ze szczypiorkiem rozmieść w bulwach. Przypraw do smaku i od razu podawaj.

Komentarze do wpisu

  1.   evo 16-06-2012 22:41

    palce lizać. Nie ma nic lepszego jak dobrze zrobione ziemniaki z grilla

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu