kukurydza z grilla

Oceń przepis!

Nadziewane kolby kukurydzy z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 1h

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-04-16 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy z liśćmi
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 150g kaszki kukurydzianej (polenty)
  • 60g startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • pieprz i sól
  • olej

Przygotowanie:


1. Umyj kolby, bez obrywania liści. Ostrożnie usuń jasne nitki ze środka.

2. Gotuj kolby w osolonej wodzie przez pół godziny obracając co jakiś czas. Zostaw w wodzie do ostygnięcia.

3. Zalej kaszkę wrzącym bulionem, pozostaw na 15 minut.

4. Kiedy kasza spęcznieje, dodaj do niej jajko, ser, sól i pieprz, wymieszaj.

5. Odsuń ostrożnie liście i odetnij kolby tuż przy łodydze.

6. Nożem oskrob ziarna kukurydzy i dodaj je do kaszki, wymieszaj.

7. Uformuj masę na kształt czterech kolb, umieść je w liściach.

8. Uformuj liście i zwiąż je nicią kuchenną, posmaruj olejem.

9. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż „kolby” na ruszcie.

10. Grilluj przez około 30 minut co jakiś czas obracając.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu