Oceń przepis!

Największe grille ogrodowe – wady i zalety

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-12-16 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Wybudowanie lub zakupienie nowego grilla ogrodowego często jest poprzedzone rozważaniem na temat jego wielkości i specyfikacji technicznych. Takie rozważania nabierają szczególnego znaczenia w przypadku dużych konstrukcji, których montaż i zakup jest z reguły dość kosztowny.

Wbrew pozorom, duży grill ogrodowy nie musi być montowany na stałe w jednym miejscu. W ofertach handlowych możemy spotkać bardzo przestronne konstrukcje, wyposażone w kółka, które umożliwiają przenoszenie. Na uwagę zasługują duże, przenośne grille, zasilane gazem propanowo butanowym. Najlepsze, profesjonalne modele posiadają cztery palniki główne, boczny rożen, oraz oddzielny palnik przeznaczony do wędzenia. Dzięki takiemu profesjonalnemu wyposażeniu można grillować wiele rodzajów potraw, co nie zajmuje zbyt dużo czasu i jest bardzo proste. Palniki dużych grilli elektrycznych mogą być podpalane za pomocą wiązki podczerwieni – jest to bardzo bezpieczne rozwiązanie, które minimalizuje ryzyko poparzenia podczas rozpalania grilla. Omawiając duże, profesjonalne konstrukcje zasilane gazem propanowo butanowym, należy zauważyć, że są to produkty przeznaczone do bardziej profesjonalnego użytkowania. Duża powierzchnia rusztu umożliwia grillowanie większych ilości potraw w jednym czasie, dzięki czemu taki grill jest często użytkowany do organizacji uroczystości, pikników oraz imprez okolicznościowych o średniej wielkości. Luksusowe, duże grille gazowe można nabyć w bardzo zróżnicowanych cenach. Przeważnie, profesjonalne i trwałe modele są dość kosztownym rozwiązaniem, ich zakup waha się w granicach 3-15 tysięcy złotych. Jest to dość duży wydatek, który często przewyższa wydatki związane z wybudowaniem tradycyjnego grilla stacjonarnego.  Dodatkowo, rozpalanie i użytkowanie dużego grilla gazowego jest mało ekonomiczne i wiąże się z koniecznością częstego zakupu butli propanowo butanowych. Pomimo dość wysokich kosztów eksploatacji, profesjonalne, duże konstrukcje zasilane gazem, przeważnie są objęte kilku bądź nawet kilkunasto letnią gwarancją, co znacznie podnosi komfort ich użytkowania i sprawia, że zakup grilla gazowego staje się jednokrotnym wydatkiem.

Warto też pamiętać, że duży grill gazowy jest dość ciężki a jego masa często przekracza sto kilogramów. Duży ciężar stanowi znaczące utrudnienie w przesuwaniu konstrukcji oraz jej posezonowym przechowywaniu. Ponadto przestronne konstrukcje zasilane gazem propanowo butanowym zajmują dość dużo miejsca, przez co źle sprawdzają się na powierzchniach małych i ograniczonych przestrzennie. Dlatego przestronne grille gazowe najczęściej umieszcza się w dużych, eleganckich aranżacjach ogrodowych, w których niema konieczności częstego przemieszczania całej konstrukcji.

Duże butle propanowo butanowe stanowią dodatkowe ograniczenia, dlatego ciekawym zamiennikiem dla tego rozwiązania są przestronne grille elektryczne. Płyta grilla elektrycznego może mieć dość dużą powierzchnię, która często waha się w granicach stu centymetrów. Brak konieczności posiadania ciężkiej butli gazowej sprawia, że takie konstrukcje bardzo dobrze sprawdzają się w mniejszych aranżacjach ogrodowych, wyposażonych w zasilanie elektryczne o stałym natężeniu. Przestronne a jednocześnie poręczne grille zasilane prądem są też bardzo dobrym rozwiązaniem w profesjonalnym cateringu. Ruszt grilla elektrycznego nie wydziela dymu, dzięki czemu może być umieszczony w bardzo bliskich odległościach od altan i budynków użytkowych. Na uwagę zasługuje także cena dużych, profesjonalnych grilli elektrycznych, która przeważnie nie przekracza pięciu tysięcy złotych. Tanie, duże grille elektryczne możemy kupić już za siedemset- tysiąc złotych, co jest dość małym wydatkiem w porównaniu do kosztów zakupu profesjonalnych grilli gazowych. Dodatkowo, jakość grillowania jest bardzo zbliżona do konstrukcji zasilanych gazem – obie pozwalają na szybkie i zdrowe przygotowanie potraw. Jedyną wadą dużych grilli elektrycznych jest konieczność stałego dostępu do zasilania o napięciu 230V. O ile w aranżacjach ogrodowych nie sprawia to żadnego problemu, o tyle konieczność dostępu do prądu może być kłopotliwe podczas organizowania imprez plenerowych znajdujących się w większym oddaleniu od budynków mieszkalnych. Zatem duże  grille elektryczne są bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które dokładnie rozplanowały miejsca ich użytkowania.

Wszystkie przestronne, a jednocześnie mobilne grille ogrodowe są dobrym rozwiązaniem dla osób, które planują przygotowywanie potraw w kilku miejscach. Pamiętajmy jednak, że żadna mobilna konstrukcja nie jest tak elegancka i efektowna jak tradycyjne grille stacjonarne, wykonane z kamienia, betonu bądź specjalnych płyt.  Jedyną wadą grilli stacjonarnych jest brak możliwości ich przeniesienia oraz stałe zagospodarowanie fragmentu aranżacji. Jednak duży grill może być najefektowniejszym elementem całej aranżacji, który dodaje jej pożądanego efektu i skupia uwagę wszystkich użytkowników. Większość stacjonarnych konstrukcji posiada tradycyjne zasilanie węglowe. Co prawda jest to związane z dość uciążliwym rozpalaniem paleniska oraz z trudnością związaną z utrzymaniem optymalnej temperatury, jednak grill stacjonarny jest jednocześnie jednym z najprzyjemniejszych elementów wyposażenia klasycznych aranżacji, w których znajdują się eleganckie i wygodne miejsca przeznaczone do wypoczynku. Przesiadywanie przy rozpalonym grillu może być bardzo przyjemne, dzięki czemu stacjonarna konstrukcja posiada wielu zwolenników. Pamiętajmy też, że profesjonale wykonany,  stacjonarny grill jest bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne, dzielenie zmiennych temperatur oraz na wysoką wilgoć. Dzięki temu są to konstrukcje, które wytrzymują wiele długich sezonów a ich powierzchnia wygląda bardzo elegancko przez kilkanaście lat. W ofertach producentów można nawet kupić gotowe elementy konstrukcji, dzięki czemu montaż grilla stacjonarnego staje się dość prosty. Pamiętajmy jednak, że konstrukcja jest umieszczana na długie lata, a najdrobniejszy błąd (na przykład wybudowanie zbyt wąskiego komina odprowadzającego dym), może znacząco obniżyć komfort użytkowania grilla. Dlatego przed rozpoczęciem montażu, należy nakreślić dokładny projekt.

 

 

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu