
Oceń przepis!
Karkówka z grilla w ostrej ziołowej marynacie
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 10 minut (+marynowanie)
Czas grillowania:-
Trudność: na specjalną okazję, średnio trudne
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki (każdy po 200 g)
- 1 różowy grejpfrut
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka sherry cream
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól
- 2 łyżki oleju (plus olej do smarowania rusztu)
Przygotowanie:
1. Wyciśnij sok z grejpfruta i przecedź go przez sitko a następnie wymieszaj go z sherry, octem, tabasco i pieprzem cytrynowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i w krusz miętę.
2. Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem kotlety posmaruj z każdej strony 1/3 marynaty, przykryj i włóż do lodówki na 1 lub 2 godziny.
3. Rozgrzej grill ogrodowy, osusz mięso ręcznikiem kuchennym i ułóż na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie.
4. Grilluj kotlety w średniej temperaturze po 10 minut z obu stron. Na końcu posól i zostaw jeszcze nad żarem na 5 minut.
5. Pozostałą marynatę dopraw solą i podawać do kotletów.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Czosnkowa karkówka z grilla
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 15 minut (+ marynowanie)
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Kaszanka grillowana z kiszoną kapustą
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 20 minut
Trudność: tanie, łatwe
Średnia ocen: / 5
Golonka z grilla z glazurą miodowo-piwną
Ilość Porcji: 2
Czas przyrządzania: 1h
Trudność: -
Średnia ocen: / 5