karkowka-z-grilla-w-marynacie

Oceń przepis!

Karkówka z grilla w ostrej ziołowej marynacie

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 10 minut (+marynowanie)

Czas grillowania:-

Trudność: na specjalną okazję, średnio trudne

2013-09-04 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki (każdy po 200 g)
  • 1 różowy grejpfrut
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka sherry cream
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól
  • 2 łyżki oleju (plus olej do smarowania rusztu)

Przygotowanie:


1. Wyciśnij sok z grejpfruta i przecedź go przez sitko a następnie wymieszaj go z sherry, octem, tabasco i pieprzem cytrynowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i w krusz miętę.

2. Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem kotlety posmaruj z każdej strony 1/3 marynaty, przykryj i włóż do lodówki na 1 lub 2 godziny.

3. Rozgrzej grill ogrodowy, osusz mięso ręcznikiem kuchennym i ułóż na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie.

4. Grilluj kotlety w średniej temperaturze po 10 minut z obu stron. Na końcu posól i zostaw jeszcze nad żarem na 5 minut.

5. Pozostałą marynatę dopraw solą i podawać do kotletów.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu