Pikantne słodko-kwaśne udka z grilla

Oceń przepis!

Grillowane udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 10 minut (marynowanie 1 godzina)

Czas grillowania:-

Trudność: łatwe

2013-08-28 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • liście sałaty do dekoracji
  • zaprawa do glazurowania: 125 ml klarownego miodu
  • po 4 łyżki musztardy dijon i musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • pieprz i sól

Przygotowanie:


1. Umyj i osusz udka i wykonaj na każdym z nich 2 lub 3 ukośne nacięcia a później przełóż do dużej salaterki.

2. Przygotuj zaprawę: wymieszaj w dzbanku wszystkie składniki zaprawy i przypraw jeszcze pieprzem i solą. Obracając udka polewaj je, aż będą dobrze pokryte zaprawą, a następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do marynowania na ok. 1 godzinę.

3. Rozgrzej grill ogrodowy, udka osącz, zachowując zaprawę i grilluj je często obracając i smarując pozostałą zaprawą w średniej temperaturze przez 25-30 minut do momentu, gdy kurczak będzie miękki i rumiany.

4. Podawaj od razu na talerzach udekorowanych liśćmi sałaty.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu