Grillowane żeberka z grilla na ostro

Oceń przepis!

Pikantne wieprzowe żeberka z grilla

Ilość Porcji: 5

Czas przyrządzania: 35

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-01-19 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki ciemnobrązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka sosu chili

Przygotowanie:


1.  Przepłucz żeberka pod zimną bieżąca wodą.

2. Jeśli kupiłeś żeberka w jednym płacie należy je rozkroić na pojedyncze kostki.

3. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niego żeberka. Gotuj przez 10 minut, a następnie wyjmij je, odcedź i wytrzyj do sucha.

4. Pozostałe składniki połącz ze sobą i umieść w foliowym zamykanym worku lub niemetalowym naczyniu. Do tak przygotowanej marynaty włóż żeberka i odstaw całość do lodówki na ok. 1 godzinę.

5. Rozpal brykiet drzewny w jednej połowie grilla ogrodowego. Drugą połowę grilla zostaw pustą- bez brykietu.

6. Wyjmij żeberka z marynaty. Grilluj przez 10 minut z jednej strony i kolejne 10 minut z drugiej strony nad gorącą połową grilla. Następnie przełóż żeberka nad chłodniejsza połowę grilla i grilluj również po 10 minut z każdej strony smarując przy tym kilkukrotnie pozostałą marynatą.

7. Tak przygotowane żeberka możesz podać razem z warzywami.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu