Pikantne grillowane żeberka wieprzowe

Oceń przepis!

Pikantne żeberka wieprzowe

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30 minut (marynowanie - 12 godzin)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-03-11 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • kilogram żeberek wieprzowych
  • 450ml sosu pomidorowego
  • 1 kieliszek cherry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • centymetrowy kawałek korzenia imbiru

Przygotowanie:


1. Umyj żeberka, usuń nadmiar tłuszczu, podziel na porcje.

2. W garnku o grubym dnie wymieszaj trzepaczką sos pomidorowy z cherry.

3. Dodaj sos sojowy, wymieszaj, a następnie miód. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

4. Obierz czosnek, pokrój na cienkie plasterki, dodaj do sosu wraz ze startym imbirem.

5. Włóż żeberka do sosu, zagotuj. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu przewracając mięso.

6. Przełóż żeberka do miski, zalej sosem, ostudź, przykryj i wstaw do lodówki na 12h.

7. Rozpal grill ogrodowy, ułóż żeberka na ruszcie, grilluj przez około 15 minut obracając i smarując sosem.

8. Podawaj grillowane żeberka z warzywną sałatką lub pieczywem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu