sos chili do potraw z grilla

Oceń przepis!

Pikantny sos chili do potraw z grilla

Ilość Porcji: 6

Czas przyrządzania: 10 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-03-07 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 5 strączków świeżej papryki chili (o średniej ostrości)
  • 3 ząbki czosnku
  • centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki skrobi
  • 3 łyżki octu
  • sól

Przygotowanie:


1. Umyj chili, drobno posiekaj razem z pestkami.

2. Obierz imbir i czosnek, drobno posiekaj.

3. W garnuszku stop cukier z odrobiną wody. Dodaj chili i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, zdejmij z ognia i przestudź.

4. Do garnuszka dodaj imbir oraz szklankę wody, gotuj przez chwilę mieszając.

5. Skrobię rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody, wraz z octem dodaj do sosu i gotuj mieszając przez 3-4 minuty, dopraw solą.

6. Sos przelej do miseczki i ostudź, podawaj na zimno jako dodatek do dań z grilla (jeżeli wolisz jednolitą konsystencję, możesz zmiksować sos blenderem).

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu