Grillowana polędwiczka

Oceń przepis!

Polędwica z grilla z sosem rabarbarowo-balsamicznym

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-05 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • Sos rabarbarowo-balsamiczny: 4 łodygi rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:


1. Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem, wysmaruj ją oliwą extra vergine i odstaw na parę minut.

2. Rabarbar opłucz, dodaj resztki liści, w razie potrzeby przytnij obeschnięte końce.

Pokrój na 1cm kawałki, włóż do rondelka, dodaj cukier, miód, sól i pieprz.

3.Mieszając smaż przez kilka minut aż rabarbar nieco zmięknie. Dodaj ocet balsamiczny i dalej gotuj  przez około 2 minuty do miękkości.

4. Przygotuj grill ogrodowy. Polędwiczkę ułóż na rozgrzanym ruszcie i obsmażaj z każdej strony przez około 2 minuty (w sumie około 10 minut). Następnie zawiń  polędwiczkę w folię aluminiową i połóż na grillu na kolejne 10 minut.

5. Odwiń z folii aluminiowej  polędwiczkę i odłóż na 4-5 minut aby odpoczęła. Zlej sok z folii bezpośrednio do sosu rabarbarowego. Polędwiczkę pokrój, podawaj z sosem i innymi dodatkami.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu