Grillowane polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym

Oceń przepis!

Polędwiczki wieprzowe z grilla w sosie pomarańczowym

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-02-15 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 40dag polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub konfitury
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy
  • łyżka octu winnego
  • tabasco
  • sól i pieprz
  • Sos: łyżka oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • mała zielona papryka
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:


1. Umyj polędwicę i ułóż na podwójnym kawałku folii aluminiowej. Przypraw solą i pieprzem.

2. W rondelku podgrzej dżem, ocet, kilka kropel tabasco startą skórkę i sok z pomarańczy. Mieszaj aż składniki się połączą.

3. Polej mięso przygotowanym sosem i szczelnie zawiń.

4. Przygotuj grill ogrodowy, piecz polędwicę przez ok. 30 minut często obracając.

5. Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę (2-3 minuty), dodaj pokrojoną w cienkie plastry paprykę i smaż przez 3 minuty.

6. Wyjmij z folii mięso, pozostaw je na ruszcie na ok. 15 minut, a zebrany w folii sos dodaj do cebulki.

7. Wymieszaj mąkę z odrobiną soku pomarańczowego, dodaj do sosu razem z resztą soku i gotuj aż zgęstnieje.

8. Pokrój mięso w plastry. Podawaj polane sosem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu