Oceń przepis!

Pomysł na grilla

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-12-08 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Przyjęcia na działce czy aranżacji ogrodowej potrafią być bardzo ciekawe i powszechnie doceniane. W czasie lata przyrządzanie posiłków na dworze i wspólne grillowanie jest niezwykle przyjemne, jednak przed jego zorganizowaniem musimy zadbać o stworzenie odpowiedniego miejsca przeznaczonego do przygotowywania ciepłych potraw.

Najprostszym pomysłem na stworzenie szybkiego biwaku, jest zakup grilla turystycznego. Taki grill ogrodowy łatwo zmieści się w każdym miejscu, a ponadto będzie go można swobodnie przenosić i przewozić. Jeśli planujemy grillowanie na działkach i w terenach pozbawionych dostępu do prądu elektrycznego, najlepiej sprawdzi się mały turystyczny grill opalany węglem drzewnym. Ten rodzaj opału jest dość ekonomiczny i łatwo dostępny, ponadto można go swobodnie przenosić wraz z turystycznym grillem węglowym (co nie jest proste w przypadku grilli zasilanych butlami z propan butanem). Jeśli chcemy zapewnić sobie szybkość rozpalania, przed rozpoczęciem grillowania powinniśmy się wyposażyć w dobrą podpałkę. Najlepiej sprawdzają się energetyczne podpałki w postaci poręcznego brykietu lub płynu. Dzięki podpałce nasz grill ogrodowy szybko się rozpali, nawet w sytuacji, gdy panują niekorzystne warunki pogodowe. W ofertach handlowych możemy spotkać trwale grille turystyczne oraz grille ekonomiczne, wykonane ze zwykłej blachy. Tanie grille są bardzo mało odporne, jednak dobrze sprawdzają się w miejscach, w których mamy je zamiar używać przez krotki czas. Z kolei odporne, profesjonalne grille są większym wydatkiem, jednak charakteryzuje je o wiele większa trwałość. Profesjonalny, turystyczny grill opalany węglem drzewnym powinien posiadać odpowiednią pokrywkę i być stabilny (jest to szczególnie ważne, jeśli planujemy urządzanie przyjęć wraz z młodszymi użytkownikami ogrodów).

Drugim bardzo ciekawym pomysłem na grilla jest zakup sprzętu zasilanego prądem elektrycznym. Taki grill do ogrodu może być montowany w miejscach suchych i posiadających dostęp do zasilania elektrycznego. Tę niedogodność w pełni rekompensuje fakt, że grill zasilany prądem jest najzdrowszy i bardzo prosty w użytkowaniu. Ponadto dzięki braku toksycznych oparów, grill zasilany prądem może być używany na balkonach i tarasach, co nie było by możliwe w przypadku grilla węglowego. Jeśli planujemy grillowanie w różnych miejscach (również w pomieszczeniach mieszkalnych), powinniśmy wyposażyć się w poręczny  grill turystyczny, posiadający w szczelną pokrywkę. Dzięki temu będziemy mogli równomiernie opiekać potrawy w czasie, gdy na zewnątrz panuje niska temperatura powietrza, dodatkowo zyskamy możliwość włączenia grilla w dowolnie wybranym miejscu (w tym pomieszczeniach mieszkalnych). Zakup grilla elektrycznego wiąże się z poniesieniem większych kosztów niż zakup tradycyjnego grilla węglowego jednak niesie ze sobą wiele cennych korzyści. Konstrukcja zasilana prądem jest dobrym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na regularne czyszczenie paleniska. Ponadto grill elektryczny jest bardzo prosty w obsłudze, dlatego może być z powodzeniem używany przez osoby, które nie posiadają zbyt dużego doświadczenia z przygotowywaniem potraw.

Trzecim sposobem na bardzo przyjemne grillowanie jest wykonanie grilla stacjonarnego, który będzie tworzyło dodatkową, bardzo efektowną dekoracje aranżacji ogrodowej lub działki. Co prawda wybudowanie grilla stacjonarnego może być dość kosztownym wydatkiem, jednak jest to konstrukcja, która posłuży nam przez długie dziesięciolecia, dlatego nie należy na niej przesadnie oszczędzać. Największą zaleta tego rozwiązani jest fakt, że po jednokrotnej inwestycji otrzymujemy miejsce, w którym możemy regularnie przygotowywać posiłki i biwakować bez ograniczeń na świeżym powietrzu. Stacjonarny grill ogrodowy bardzo dobrze sprawdza się w niemal każdej przestronnej aranżacji ogrodowej, od kompozycji nowoczesnych aż po kompozycje nawiązujące do tradycji i imitujące zabytkowe miejsca.  Niestety jego rozmiar może stanowić pewną przeszkodę w bardzo małych aranżacjach, w których należy zwracać szczególną uwagę na zagospodarowanie przestrzenne. Zatem, jeśli posiadamy bardzo małą działkę czy ogródek, lepszym i mniej kłopotliwym rozwiązaniem będzie zakup grilla przenośnego, który zajmie o wiele mniejszą powierzchnie użytkową. W ofertach handlowych możemy znaleźć bardzo wiele firm, które zajmują się profesjonalnym montażem stacjonarnych konstrukcji, użytkownicy aranżacji ogrodowych i terenów działkowych coraz częstej decydują się na samodzielne wykonanie grilla. Wbrew pozorom wybudowanie stacjonarnego grilla wcale nie jest zbyt skomplikowane, jednak wymaga dużo czasu, cierpliwości i podstawowej wiedzy z zakresu architektury oraz budownictwa. Pierwszym etapem musi być wykonanie profesjonalnego projektu, obejmującego wszystkie wymiary i dokładaną specyfikacje konstrukcji. Dopiero w momencie stworzenia kompletnego projektu, możemy przystąpić do budowy. Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie powinniśmy pamiętać, że ścianki grilla muszą posiadać grubość 20-30 centymetrów, dzięki czemu staną się bardziej odporne i nie popękają pod wpływem działania wysokiej temperatury pochodzącej z paleniska.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu