Poradnik grillowania



jak-grillowacJak grillować?

Grillowanie to sposób przyrządzania potraw, które wyróżnia charakterystyczny dymny aromat. Nie tylko smak i zapach przygotowywanych dań, ale również atmosfera, która panuje podczas spotkań przy grillu sprawia, że ta forma spędzania wolnego czasu znalazła tak wielu wielbicieli. Rozpalanie grilla, przyrządzanie i kosztowanie smakołyków z rusztu w towarzystwie rodziny i znajomych to świetny sposób na relaks i aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu.

Miło nam, że odwiedzasz stronę www.zgrilla.pl
Oznacza to, że zaliczasz się do grona amatorów grillowania!

Najprawdopodobniej jesteś też czynnym, a nie biernym uczestnikiem spotkań przy grillu, a więc uwielbiasz przyrządzać dla swoich gości zachwycające smakiem i aromatem smakołyki, albo chciałbyś się tego nauczyć. Jeżeli tak, zgrilla.pl to strona, która z pewnością znajdzie się wśród Twoich ulubionych! Znajdziesz tu wiele interesujących propozycji na pyszne, pomysłowe, oryginalne, często zaskakujące niespotykanymi zestawieniami dania z rusztu. Pozwolą Ci one rozwinąć skrzydła i pokazać Twoje kulinarne możliwości, a Twoim bliskim kosztować potraw, których smaku i aromatu długo jeszcze nie zapomną.

Zamieszczone na zgrilla.pl przepisy są sprawdzone i wypróbowane przez prawdziwych zapaleńców, smakoszy i amatorów grillowania. Powinieneś jednak wziąć pod uwagę kilka zasad, takich jak fakt, że podane w przepisach czasy opiekania są przybliżone. Na długość grillowania dań mają wpływ różne czynniki – warunki pogodowe, temperatura jedzenia itp., należy więc w miarę możliwości sprawdzać czy potrawa jest już gotowa.

Ważną sprawą, o której trzeba pamiętać jest temperatura pieczenia. W przepisach spotkasz się z kilkoma pojęciami określającymi stopień rozgrzania grilla. Najlepszym sposobem na sprawdzenie temperatury jest metoda „otwartej dłoni”.

~ niska temperatura – trzymając otwartą dłoń nad żarem utrzymasz ją około 5 sekund

~ średnia temperatura – cofniesz dłoń po 3-4 sekundach

~ wysoka temperatura – wytrzymasz maksymalnie 2 sekundy

Jeżeli rozpalony żar jest zbyt gorący, rozgarnij węgiel i podnieś ruszt na wyższy poziom. Jeśli natomiast temperatura jest za niska, zgarnij węgle w jedno miejsce i obniż poziom rusztu. Pamiętaj też, by zawsze mieć pod ręką butelkę z wodą w razie wybuchów płomieni.

Grillowanie najczęściej kojarzy się z podpiekaniem kiełbasek i szaszłyków. Jednak możemy także grillować ryby, warzywa a nawet owoce.
Sposób grillowania jest ściśle uzależniony od rodzaju potrawy a także od wyposażenia, którym dysponujemy. Najtrudniej przygotowuje się produkty w grillu opalanym węglem drzewnym. Dzieje się tak, ponieważ grill węglowy nie posiada możliwości szybkiej regulacji temperatury i trzeba regularnie kontrolować palenisko i wszystkie potrawy przebywające na ruszcie. Pomimo tego, grill opalany węglem drzewnym nadal należy do najpopularniejszych, ponieważ zapewnia aromat i niepowtarzalny smak każdej potrawie.

Niezależnie od rodzaju grilla ogrodowego, możemy przyrządzać potrawy na trzy główne sposoby:
– pieczenie w aluminiowych tackach,
– wewnątrz aluminiowych folii, oraz
– pieczenie na obrotowym ruszcie.

Pieczenie na aluminiowych tackach ma znaczenie podczas grillowania bardziej tłustych mięs oraz małych, delikatnych warzyw. Dzięki tackom potrawy nie przywierają do rusztu a tłuszcz wytapiający się z mięs nie wpada do paleniska.
Grillowanie wewnątrz aluminiowych folii pozwala na zachowanie soczystości potraw i znacząco ułatwia dokładne i równomierne upieczenie większych kawałków drobiu. W aluminiowych foliach możemy grillować nie tylko mięso drobiowe, ale także wiele rodzajów warzyw i szaszłyki. Ten sposób jest uważany za najzdrowszy, ponieważ potrawy grillowane w folii w najmniejszym stopniu wytracają swoje substancje odżywcze oraz witaminy. Ostatnią metodą grillowania jest podpiekanie na obrotowym ruszcie.
Obrotowy ruszt to konstrukcja, która umożliwia równomierne opiekanie dużych kawałków mięsa wieprzowego oraz mięsa drobiowego. Ruszt obrotowy może być napędzany elektrycznie bądź manualnie, jednak lepiej sprawdzają się ruszty elektryczne, bowiem ręczne obracanie może być bardzo monotonne i niepraktyczne.

Mięso z grilla

Lamb Cutlets

Za pomocą powyższych trzech metod grillowania możemy wygodnie opiekać warzywa, ryby oraz mięso i owoce morza. Czas i temperatura grillowania powinna być ściśle uzależniona od rodzaju i wielkości potrawy oraz od temperatury paleniska. Najpopularniejsze i najmniej skomplikowane jest grillowanie mięsa wieprzowego i drobiowego, które najczęściej jest podpiekane we wnętrz aluminiowego worka. Mięso wieprzowe najlepiej smakuje jeśli na dobę przed grillowaniem zostanie umieszczone w specjalnej marynacie. Marynowane kawałki wieprzowiny muszą być równomiernie grillowane, dlatego najlepiej sprawdzają się grille z pokrywą, która sprawia, że na ruszcie panuje wyrównana temperatura. Ważne jest, aby wieprzowina była grillowana w temperaturze nieprzekraczającej 75 stopni, bowiem zbyt wysoka temperatura może spowodować przypalenie wierzchniej powłoki mięsa. Dodatkowo powinniśmy pamiętać, że mięso w workach aluminiowych grilluje się do czasu aż stanie się miękkie a marynata zacznie się robić klarowna.

Warzywa z grilla

warzywa-z-grilla

Nieco inaczej grilluje się warzywa, które wymagają mniej czasu oraz mniejszej temperatury paleniska. Grillowanie warzyw może odbywać się bezpośrednio na ruszcie, na tackach lub w aluminiowych woreczkach. Wbrew pozorom najtrudniejsze może się okazać grillowanie na ruszcie, bowiem należy wtedy regularnie przekręcać każdy kawałek za pomocą łopatki lub szczypców. Na tackach możemy grillować miękkie warzywa, takie jak papryka czy pomidory. Jeśli są one dostatecznie duże, możemy w nich umieścić farsz z pieczarek, cebulki lub sera feta. Papryka i pomidory bardzo szybko się grillują, przeważnie wystarczy po dwie minuty na każdą ze stron. Warto też pamiętać, że wszystkie warzywa bardzo szybko miękną pod wpływem wyższej temperatury, dlatego możemy je bez obaw podpiekać na grillach, które nie posiadają szczelnej pokrywy. Na szczególną uwagę zasługuje grillowanie młodych ziemniaków, które umieszcza się w folii aluminiowej. Młode okazy wystarczy dokładnie obrać, umieścić na dnie woreczka i przykryć drobno pokrojoną cebulą. Do grillowania ziemniaków potrzeba około pół godziny.

Owoce morza z grilla

owoce-morza-z-grilla

Najszybszym, ale i najmniej popularnym jest grillowanie owoców morza. Krewetki, homary czy ostrygi muszą być grillowane w nieco niższej temperaturze, dlatego przeważnie umieszcza się je na ruszcie dopiero po wygaśnięciu paleniska. Najważniejsze jest to, aby przed grillowaniem owoce morza były dobrze rozmrożenie. Grillowanie wszystkich zamrożonych produktów jest zabronione, ponieważ uniemożliwia równomierne opieczenie i sprawia, że środek potrawy jest całkowicie surowy. Ważną informacja jest także to, że wszystkie owoce morza wymagają indywidualnego czasu grillowania. Homary grillujemy mięsem do dołu, po kilku minutach przekręcając na druga stronę. Proces grillowania nie powinien trwać dłużej niż 20 minut. Z kolei ostrygi grillujemy do czasu aż ich zmienią kolor na lekko czerwony (około 3 do minut).

Ryba z grilla

ryba-grillowana

Kolejną grupą smakołyków na grilla są ryby. W zasadzie niema ograniczeń w wyborze konkretnych gatunków, ponieważ wszystkie ryby dobrze nadają się do grillowania. Grillowanie ryb jest bardzo proste i przyjemne, mięsa nie trzeba specjalnie faszerować ani przygotowywać do podpiekania. Wystarczy je delikatnie natrzeć solą, pieprzem lub czosnkiem. Cały proces grillowania jest znacznie ułatwiony jeśli aluminiowe tacki natrzemy tłuszczem (sprawi to, że mięso będzie łatwe do przekręcania i nie będzie przywierało do powierzchni tacki). Dobrym pomysłem jest też posmarowanie rusztu cienką warstwą oleju (jeśli planujemy grillowanie bezpośrednio na ruszcie). Natłuszczenie rusztu najłatwiej wykonać przy pomocy długiego pędzelka o delikatnym włosiu. Pamiętajmy też, że grillowane ryby nie powinny być przekręcane ani przesuwane za pomocą szczypców, ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia ich struktury. Każdą grillowaną rybę powinniśmy przekładać za pomocą specjalnej łopatki do ryb, która stanowi bardziej bezpieczne rozwiązanie. Czas grillowania ryb jest ściśle uzależniony od ich wielkości. Filety rybne o grubości nieprzekraczającej dwóch i pół centymetra wystarczy grillować przez około 10 minut. Natomiast duże ryby, grillowane w całości, których grubość wynosi od sześciu do siedmiu i pół centymetra, muszą przebywać na ruszcie przez 30 do 45 minut.

 

Jaki grill wybrać?

 

Grille węglowe

jakie-grille-wegloweWiększość osób zaczyna swoją przygodę z grillowaniem od tradycyjnych grilli opalanych węglem drzewnym, bowiem tradycyjny grill węglowy posiada wiele zalet, które czynią z niego produkt najpopularniejszy i najbardziej uniwersalny. Jedną z podstawowych zalet grilla węglowego jest ekonomiczna cena jego zakupu. Małe, węglowe grille turystyczne można nabyć już za kilkadziesiąt złotych, co jest nieodczuwalnym wydatkiem, na który stać każdego. Kolejną zaletą grilli opalanych węglem jest niepowtarzalny aromat podpiekanych potraw. Jeśli zdecydujemy się na konstrukcje grilla węglowego, powinniśmy pamiętać, aby odpowiednio dobrać idealny i funkcjonalny model. Najważniejsze jest to, aby grill był stabilny i wykonany z dobrego jakościowo metalu, na przykład ze stali nierdzewnej lub z żeliwa. W sklepowych ofertach możemy spotkać szereg tanich produktów wykonanych z cienkiej  blachy. Pamiętajmy, że to rozwiązanie nie jest zbyt trwałe, ponieważ takie grille szybko pokrywają się rdzą a palenisko bardzo często zniekształca się i dziurawi pod wpływem działania wysokiej temperatury. Funkcjonalny i wygodny w użytkowaniu grill węglowy powinien posiadać pokrywę, która reguluje ilość dopływającego powietrza i zabezpiecza palenisko przed silnymi podmuchami wiatru. Dzięki temu będziemy mogli łatwiej utrzymać odpowiednią temperaturę na ruszcie, co poprawi komfort grillowania.

Grille węglowe w sklepie internetowym zgrilla.pl

 

 

Grille elektryczne

jakie-grille-elektryczneKolejną grupą popularnych grilli ogrodowych są konstrukcje zasilane prądem. Grill elektryczny jest bardzo eleganckim i funkcjonalnym urządzeniem, jednak sposób jego zasilania może przynosić nam pewne ograniczenia. Niektóre, tańsze modele grilli elektrycznych mogą być użytkowane jedynie w miejscach suchych, co jest znaczącym utrudnieniem dla osób chcących urządzać przyjęcia na świeżym powietrzu. Dodatkowo, konstrukcje zasilane prądem elektrycznym wymagają stałego zasilania o równomiernym natężeniu, dlatego nie mogą być wykorzystywane na wielu biwakach i wycieczkach.  Warto jednak pamiętać, że grill elektryczny bardzo dobrze sprawdza się we wnętrzach altanek ogrodowych oraz w funkcjonalnych aranżacjach ogrodowych posiadających dostęp do stałego zasilania. Dodatkowo jego konstrukcja umożliwia grillowanie we wnętrzach domków letniskowych oraz domów mieszkalnych, co jest bardzo dużą zaletą, nabierającą szczególnego znaczenia podczas deszczowych i zimnych dni. Ogromną zaletą grilla elektrycznego jest możliwość regulacji temperatury paleniska, oraz brak wydzielania szkodliwych substancji (powstających podczas grillowaniu w produktach opalanych węglem oraz gazem). Dzięki temu grille elektryczne są uważane za najzdrowsze i bardzo wygodne w użytkowaniu. Stała temperatura paleniska wpływa na to, że wszystkie potrawy opiekają się bardzo równomiernie, a osoba zajmującą się przyrządzaniem potraw nie musi zbyt często kontrolować procesu podpiekania.  Jeśli zdecydujemy się na takie rozwianie, będziemy mogli grillować niemal o każdej porze roku, co da nam wiele nowych i ciekawych możliwości. Podczas wyboru konkretnego modelu grilla elektrycznego, powinniśmy sugerować się swoimi indywidualnymi potrzebami. Jeśli chcemy grillować niewielkie ilości potraw, wówczas najlepszym rozwianiem będzie poręczna konstrukcja o małej wielkości, którą będziemy mogli wygodnie przenosić oraz przechowywać. Z kolei jeśli chcemy przyrządzać większe ilości potraw, wówczas lepiej sprawdzi się przestronny grill elektryczny, z dużą powierzchnią rusztu, na którym w tym samym czasie można grillować spore ilości jedzenia. Oprócz wielkości grilla, bardzo ważna jest jego konstrukcja. Powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na pokrywę paleniska oraz na jakość zawiasów. W ofertach handlowych można spotkać grille elektryczne pozbawione pokrywy, jednak jest to rozwiązanie mniej praktyczne, (szczególnie w okresie jesiennym).

 

Grille gazowe

jakie-grille-gazoweTrzecim rodzajem popularnych grilli ogrodowych są konstrukcje opalane gazem. Grill gazowy posiada podobne zalety jak jego odpowiednik zasilany prądem elektrycznym. Cechą charakterystyczną tego produktu jest łatwość rozpalania paleniska i przyrządzania potraw. Każdy grill tego typu jest opalany gazem propanowo-butanowym, dlatego jego konstrukcja może być mniej poręczna. Warto jednak zauważyć, że turystyczne grille gazowe możemy swobodnie przenosić w dowolne miejsca i użytkować na niemal każdej przestrzeni aranżacji ogrodowych czy też działek. Bardzo istotną zaletą jest także fakt, że w palenisku grilla gazowego możemy otrzymać aromat zbliżony do grillowania w konstrukcji opalanej węglem drzewnym. W tym celu wystarczy ułożyć na palenisku kilka małych gałązek drzewa wiśniowego lub jabłkowego. Dzięki temu grillowane potrawy będą nasycone tradycyjnym aromatem oraz smakiem. Ważną zaletą grilla gazowego jest także szybkość otrzymania wysokiej temperatury paleniska. Dzięki temu podpiekane mięso staje się bardzo soczyste a jednocześnie miękkie. Dodatkowo w gazowym palenisku możemy stale kontrolować i przestawiać temperaturę, co umożliwia wygodne i skuteczne grillowanie wielu rodzajów mięs, warzyw oraz ryb.

Grille gazowe w sklepie internetowym zgrilla.pl

 

 

 

 

Grille indukcyjne

jakie-grille-indukcyjneW ostatnich latach na polski rynek zaczęły wchodzić ogrodowe grille indukcyjne. Ich konstrukcja uchodzi za bardzo luksusową a jednocześnie oszczędną. Grillowanie na nowoczesnej płycie indukcyjnej charakteryzuje się bardzo małym poborem mocy oraz oszczędnością (pobór mocy w grillu indukcyjnym może być nawet czterokrotnie mniejszy od poboru mocy w grillu elektrycznym). Dodatkowo grill indukcyjny charakteryzuje się bardzo dużą higieną związaną z łatwością oczyszczania rusztu. Warto także zauważyć, że tego rodzaju konstrukcje są zdecydowanie najbardziej bezpieczne i polecane szczególnie dla osób, które planują grillowanie wraz z małymi dziećmi. Innowacyjne płyty indukcyjne nie parzą, dzięki czemu najmłodsi użytkownicy aranżacji ogrodowych są całkowicie bezpieczni. Niestety zakup grilla indukcyjnego jest zdecydowanie największym wydatkiem. Takie urządzenia dopiero wchodzą na rynek, przez co na ich zakup trzeba przeważnie przeznaczać przynajmniej kilkaset złotych.

 

 

 

Grille ogniskowe

jakie-grille-ogniskowePomysłowym rozwiązaniem pozwalającym połączyć zalety grillowania z biesiadowaniem przy ognisku jest grill ogniskowy. Jego konstrukcja opiera się na rozkładanym trójnogu, na którym zawieszany jest okrągły ruszt. Za pomocą regulowanego łańcucha, można zmieniać wysokość rusztu nad płomieniami. Zaletą tego typu grilla jest wyjątkowy smak grillowanych nad ogniskiem dań, a także wielofunkcyjność – można wykorzystać go także do grillowania nad brykietami używając metalowego paleniska ogrodowego. W sprzedaży znajdują się całe zestawy, w skład których wchodzi grill na trójnogu i palenisko.

Grille ogniskowe w sklepie internetowym zgrilla.pl

 

 

 

 

 

 

Zobacz:

———————————————————————————————————–

Jak grillować?

Grill expert

Jaki grill wybrać?

Czego jeszcze potrzebuję na grilla?

Grille ogrodowe

Grille ogniskowe

Grille kute

Kociołki węgierskie

Kociołki żeliwne

Paleniska ogrodowe

———————————————————————————————————–


Więcej o technikach grillowania, jak najlepiej przyrządzać smaczne potrawy na grillu:

Słowniczek grillomaniaka 🙂

Oto kilka terminów, których znajomością powinien wykazać się każdy praktykujący grillomaniak:) [więcej…]

 

grillowanie-dla-kazdego

Grillowanie bezpośrednie i pośrednie

Aby stać się mistrzem grillowania, dobrze jest zapoznać się z podstawowymi zasadami obowiązującymi podczas uprawiania tej sztuki kulinarnej. Pozwoli Ci to w pełni zapanować nad grillem i korzystać z niego na wiele sposobów. [więcej…]

Barbeque

Barbecue – powolne grillowanie w dużej ilości dymu

Angielska nazwa „barbecue” oznacza technikę powolnego pieczenia metodą pośrednią większych kawałków mięsa w niskiej temperaturze, w dużych ilościach dymu. Jest to przeciwieństwo grillowania bezpośredniego, które zakłada szybkie opiekanie mniejszych porcji żywności w wysokiej temperaturze. [więcej…]

wedzenie-zywnosci

Wędzenie żywności w grillu węglowym

Proces wędzenia jedzenia różni się od barbecue czyli powolnego opiekania w dymie ty, że temperatura jest jeszcze niższa, a co za tym idzie obróbka cieplna trwa jeszcze dłużej. Wędzenie trwa przez długie godziny, podczas których żywność w całości przesiąka gorącym, aromatycznym dymem. [więcej…]

slowniczek-grillowy
grille-duzych-rozmiarow

A może grill o większych rozmiarach?

Przestronne działki i ogrody to miejsca, w których możemy wykorzystać wiele przydatnych elementów wyposażenia. W takich miejscach bardzo dobrze sprawdzają się wszelkiego typu paleniska, kociołki i grille ogrodowe, czyli konstrukcje, które umożliwiają przygotowywanie smacznych, tradycyjnych potraw. [więcej…]

czas-grillowania

Czas grillowania mięs, warzyw, ryb i owoców morza

Podczas przygotowywania posiłków z grilla, najistotniejszą kwestią jest czas obróbki termicznej oraz temperatura wokół rusztu. Grillowanie jest więc ułatwione jeśli posiadamy grill gazowy, lub elektryczny, wyposażony w odpowiedni termometr i opcję regulacji temperatury. [więcej…]

 zdrowe-grillowanie

Zdrowe grillowanie

Od wielu lat toczy się dyskusja na temat tego czy grillowane potrawy należą do zdrowych czy też do szkodliwych. Niektórzy dietetycy przekonują, że spożywanie wybranych, grillowanych potraw jest bardzo zdrowe i niesie wiele korzyści, z kolei inni są zdania, że grillowane produkty niekorzystnie oddziałują na organizm i wytwarzają szkodliwe dla zdrowia substancje. Prawda leży po środku [więcej…]

SONY DSC

A może kociołek? dapoxetine in india dapoxetine amazon buy dapoxetine

Pomysłową alternatywą dla grillowania są kociołki żeliwne, które kształtem przypominają duże garnki osadzone na krótkich nóżkach, a przeznaczone są do przygotowywania potraw w ognisku. [więcej…]

budowa-grilla-ogrodowego

Budowa grilla ogrodowego – przepisy prawne

Jak każda inna praca budowlana, budowa grilla w ogrodzie musi podlegać pewnym zasadom i przepisom prawnym. Regulacje te określają między innymi warunki techniczne, jakim muszą odpowiadać stawiane urządzenia. Zasady budowania kominków, pieców i grilli zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz pomieszczeń określone są szczegółowymi przepisami [więcej…]

Więcej?

———————————————————————————————————–

Porady i informacje

TUTAJ ZNAJDZIESZ  porady i jeszcze więcej informacji jak grillować, jaki grill wybrać do potraw z mięsa, kurczaka, kiełbasy, karkówki i dań z wieprzowiny, wołowiny, ryb, warzyw. Jakie są najlepsze sałatki na grilla, dla dorosłych, dania na rodzinnego grilla i party z dziećmi.
Tu znajdziesz opisy grilli ogrodowych, węglowych, gazowych, przyrządzania dań z kociołka.
Dowiesz się jak czyścić i konserwować grilla.

 


Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu