Oceń przepis!

Przepyszna karkówka z grilla

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-05-26 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Jednym z najczęściej grillowanych mięs jest karkówka. Odpowiednio przyrządzona i przyprawiona potrafi zachwycić swoim smakiem. Apetyczne przepisy na grilla  z karkówką w roli głównej można znaleźć w internecie bądź w kulinarnych programach telewizyjnych. Poniżej przedstawiamy dla Was kilka smacznych propozycji.

Podstawowym elementem, jaki zawierają niemal wszystkie przepisy na grillaz karkówki jest marynata. Pierwszy przepis to karkówka z grilla na ostro. Należy zaopatrzyć się w:

– olej,

– słodką paprykę,

– ostrą paprykę – najlepiej chili,

– sól i pieprz,

– świeżą karkówkę.

Jak przyrządzić marynatę? Olej mieszamy ze słodką i ostrą papryką oraz z solą i pieprzem. Konsystencja nie może być za rzadka. Karkówkę dzielimy na porcje, rozbijamy tłuczkiem i dokładnie smarujemy każdy kawałek marynatą. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą dobę albo chociażby na kilka godzin. Karkówka musi przejść smakiem. Po odpowiednim czasie wyjmujemy ją z lodówki i grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Im więcej dodamy ostrej papryki, tym bardziej wyraziste w smaku będzie nasze mięso.

Drugi przepis to grillowana karkówka z pomidorami. Potrzebujemy:

– pół szklanki oliwy z oliwek,

– trochę soku z cytryny,

– dwa ząbki czosnku,

– przyprawę do karkówki,

– soli i pieprzu,

– ziół prowansalskich,

– fety lub mozzarelli,

– świeżej karkówki.

Karkówkę kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem i solimy. Następnie nacieramy ją czosnkiem i zalewamy oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawą i sokiem z cytryny. Miskę wkładamy do lodówki – najlepiej na dobę. Następnego dnia obieramy pomidory ze skórki i obtaczamy je w ziołach prowansalskich. Pomidory grillujemy z fetą lub mozzarellą razem z karkówką. Podajemy danie w całości. Jest naprawdę pyszne.

Warto wypróbować nowe przepisy na grilla i znaleźć swoje ulubione połączenia smakowe. Grillowanie to świetna zabawa. Karkówkę można kupić w praktycznie każdym sklepie mięsnym. Zwróćmy tylko uwagę czy jest świeża. I nie pieczmy zbyt długo mięsa, aby nie stało się zwęglone. Najlepiej jest zaopatrzyć się w termometr do mięs, dzięki któremu zawsze będziemy wiedzieli czy potrawa jest już gotowa do spożycia.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu