Grillowany pstrąg z migdałami

Oceń przepis!

Pstrąg z grilla w migdałach

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-04-26 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 sprawione pstrągi
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 100g migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu Worcester (lub rybnego)
  • pół łyżeczki sosu tabasco (lub chili w proszku)
  • olej

Przygotowanie:


1. Opłucz pstrągi pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Posól rybę w środku, ponacinaj skórę na krzyż z obu stron.

2. Wymieszaj oliwę z papryką i niewielką ilością soli, posmaruj ryby mieszanką i odstaw je w chłodne miejsce.

3. Umyj dymkę, białą część pokrój na plasterki. Posiekaj czosnek, migdały pokrój w paski.

4. W garnku rozpuść masło, wrzuć migdały, zarumień, dodaj dymkę i czosnek, smaż mieszając przez 3 minuty. Dodaj sok z cytryny, sos Worcester i tabasco, dopraw solą.

5. Rozgrzej grill ogrodowy. Ryby umieść w koszyczkach do grillowania (lub tackach) i grilluj w wysokiej temperaturze po około 10 minut z każdej strony (aż będą chrupiące).

6. Pstrągi podawaj polane mieszanką migdałową.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu