
Oceń przepis!
Pstrąg z grilla w migdałach
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 20 minut
Czas grillowania:-
Trudność: -
Składniki:
- 4 sprawione pstrągi
- sól
- 4 łyżki oliwy
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 100g migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki sosu Worcester (lub rybnego)
- pół łyżeczki sosu tabasco (lub chili w proszku)
- olej
Przygotowanie:
1. Opłucz pstrągi pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Posól rybę w środku, ponacinaj skórę na krzyż z obu stron.
2. Wymieszaj oliwę z papryką i niewielką ilością soli, posmaruj ryby mieszanką i odstaw je w chłodne miejsce.
3. Umyj dymkę, białą część pokrój na plasterki. Posiekaj czosnek, migdały pokrój w paski.
4. W garnku rozpuść masło, wrzuć migdały, zarumień, dodaj dymkę i czosnek, smaż mieszając przez 3 minuty. Dodaj sok z cytryny, sos Worcester i tabasco, dopraw solą.
5. Rozgrzej grill ogrodowy. Ryby umieść w koszyczkach do grillowania (lub tackach) i grilluj w wysokiej temperaturze po około 10 minut z każdej strony (aż będą chrupiące).
6. Pstrągi podawaj polane mieszanką migdałową.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Grillowany pstrąg z limonką i kolendrą
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 15 minut
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Grillowany pstrąg w boczku z rozmarynem
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 10 min
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Pstrąg z grilla z koperkiem i chrzanem
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 10 minut
Trudność: -
Średnia ocen: / 5