
Oceń przepis!
Sałatka z grillowanego bakłażana i pomidora
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 15 minut
Czas grillowania:-
Trudność: -
Składniki:
- 2 łyżki soli
- 3 bakłażany średniej wielkości
- 4 dojrzałe pomidory
- szklanka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka liści mięty
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. W misce rozpuść 2 łyżki soli w około 3l wody. Umyj bakłażana i pokrój go w poprzek na plastry, a następnie umieść je w osolonej wodzie na pół godziny.
2. Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry.
3. Przygotuj sos miksując w blenderze pół szklanki oliwy, sok z cytryny, pół szklanki liści świeżej mięty, czosnek, musztardę, pieprz i sól.
4. Rozgrzej grill ogrodowy. Osącz bakłażany i osusz je papierowymi ręcznikami.
5. Plastry bakłażana i pomidora ułóż na ruszcie, posmaruj połową oliwy.
6. Pomidory grilluj przez 2-3 minuty z obu stron, ostrożnie przełóż je na talerz.
7. Bakłażana grilluj przez 5-8 minut z każdej strony aż zbrązowieje. Wyłóż plastry na duży półmisek.
8. Posmaruj plastry bakłażana połową sosu, ułóż na nich plastry pomidora i posmaruj drugą częścią sosu. Posyp całość pozostałymi listkami mięty. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarze do wpisu
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Szaszłyki ratatouille z grilla
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 15 minut
Trudność: szybkie, tanie
Średnia ocen: / 5
Sałatka z grillowanych warzyw
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 20 minut
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Bakłażan z grilla w chrupiącej panierce
Ilość Porcji: 6
Czas przyrządzania: 20 minut
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
pysznie grillowane warzywka:)