sałatka ze szparagów idealna do grilla

Oceń przepis!

Sałatka ze szparagami

Ilość Porcji: 2

Czas przyrządzania: 30 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-07-13 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • pęczek szparagów (około 10 - 12 sztuk)
  • około 10 - 12 plasterków szynki
  • mały pęczek młodej botwinki
  • 6 rzodkiewek
  • Marynata i sos: 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub 1/2 łyżki octu winnego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1
  • 5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:


1. Szparagi opłucz pod bieżącą chłodną wodą. Osusz i odłam zdrewniałe części. Oprócz delikatnie solą morską i pieprzem, zawiń w plasterki szynki parmeńskiej, wysmaruj łyżką oliwy extra vergine.

2. Szparagi polej sosem sojowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny i resztą oliwy extra vergine, zamocz w powstałym sosie, posyp cukrem, odstaw.

3. Botwinkę opłucz i osusz, odetnij twarde łodyżki. Listki włóż do salaterki.

4. Rzodkiewkę opłucz i pokrój  na plasterki, włóż do salaterki z botwinką. Rozgrzej grill ogrodowy.

5. Szparagi połóż na rozgrzanym ruszcie, sos ze szparagów zachowaj. Grilluj do czasu aż szynka będzie lekko zrumieniona a szparagi zmiękną. Pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do salaterki z botwinką i rzodkiewką, polej odłożonym sosem.

 

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu