Sałatka do potraw z grilla

Oceń przepis!

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Ilość Porcji: 4-6

Czas przyrządzania: 15 min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-25 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 250g młodych liści szpinaku
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 czerwonej dużej cebuli
  • dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka klarowanego miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:


1. Liście szpinaku opłucz pod strumieniem bieżącej zimniej wody i osusz papierowymi ręcznikami kuchennymi. Łodyżki usuń, a większe liście porwij na mniejsze kawałki.

2. Górną i dolną część każdej pomarańczy odetnij, a następnie obierz ze skórki. Ostrożnie przekrój pomarańcze, między błonkami, tak aby w całości wyjąć cząstki miąższu.

3. Obierz i posiekaj cebulę. Wymieszaj liście szpinaku z cząstkami miąższu. Posyp posiekaną cebulą.

4. Przygotuj dressing. W małej misce wymieszaj oliwę, sok z pomarańczy i cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz. Polej sałatkę tuż przed podaniem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu