Grillowane skrzydełka z kurczaka posypane prażonym sezamem

Oceń przepis!

Skrzydełka z grilla z sezamem w marynacie chili

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-01-27 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 16 skrzydełek
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • 5 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ostrego sosu chili
  • łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • pieprz

Przygotowanie:


1. Umyj skrzydełka pod bieżącą woda i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem.

2. Włóż skrzydełka do miski, polej po nich olejem, posyp solą i pieprzem. Marynuj przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

3. W innym naczyniu wymieszaj ze sobą słodki sos chili, sos sojowy, sos czosnkowy, olej sezamowy oraz imbir.

4. Na małej patelni upraż na złoty kolor ziarna sezamu na średnim ogniu przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

5. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury.

6. Ułóż skrzydełka na czystym ruszcie i grilluj przez 10 minut pod przykryciem. od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Następnie posmaruj skrzydełka z każdej strony i grilluj kolejne 10 minut, odwracając co jakiś czas, przy czym za każdym razem smaruj je przyrządzoną marynatą.

7. Podawaj posypane prażonym sezamem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu