Paprykowo czosnkowy sos do grilla

Oceń przepis!

Sos z grillowanej papryki i czosnku

Ilość Porcji: 8

Czas przyrządzania: 10 minut

Czas grillowania:-

Trudność: tanie

2012-03-13 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 2 duże papryki czerwone
  • mała główka czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki śmietany 12%
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Rozgrzej grill ogrodowy do wysokiej temperatury, posmaruj ruszt olejem.

2. Połóż paprykę i główkę czosnku z łupinką na ruszcie.

3. Grilluj czosnek po 4-5 minut z obu stron, aż łupina zrobi się brązowa, a miąższ miękki. Zdejmij z rusztu, ostudź i obierz z łupin.

4. Paprykę grilluj 15-20 minut często obracając, aż zrobi się ciemna. Zdejmij ją z rusztu i włóż do papierowej torebki, aby skórka się odkleiła.

5. Obierz paprykę ze skórki i gniazd nasiennych, pokrój na duże kawałki i zmiksuj razem z czosnkiem w blenderze.

6. W rondelku rozgrzej masło, dodaj masę paprykowo-czosnkową i śmietanę. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez minutę ciągle mieszając, dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu