Wieprzowe steki z jabłkiem z grilla

Oceń przepis!

Stek wieprzowy z jabłkami w kardamonie

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-07-20 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 600g wieprzowiny (np. karkówki)
  • szklanka soku jabłkowego
  • 4 jabłka
  • 100g cukru
  • 80 ml oleju
  • 60g masła
  • 30g przyprawy do grilla
  • 1 łyżka marynaty staropolskiej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:


1. Mięso pokrój na plastry. Lekko rozbij tłuczkiem. Z połowy oleju i przyprawy do grilla i marynaty staropolskiej zrób zalewę i zamarynuj nią mięso.

2. Z cukru zrób karmel, rozcieńcz go sokiem jabłkowym, pod koniec dodaj masło.

3. Jabłka odpestkuj, pokrój w grube plastry, posmaruj olejem, pokrop octem jabłkowym.

4. Rozpal grill ogrodowy i piecz krótko.

5. Do sosu karmelowego dodaj kardamon. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie. Resztą sosu polej mięso.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu