szaszłyki z wołowiny

Oceń przepis!

Szaszłyki wołowe po wietnamsku

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 minut (+ marynowanie)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-06-25 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • pół kilo młodej polędwicy wołowej
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:


1. Umyj i osusz mięso, pokrój je w cienkie plastry w poprzek włókien, przełóż do miski.

2. Umyj trawę cytrynową i posiekaj, zmiksuj ją w blenderze z posiekanym czosnkiem, papryczką, olejem, sosami i przyprawami na gładką masę.

3. Zalej mięso masą i dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki.

4. Osącz plastry mięsa z zalewy i luźno ponabijaj je na patyki do szaszłyków. Ułóż szaszłyki na tacce do grillowania, owiń folią aluminiową i odstaw ponownie do lodówki na kilka, a nawet kilkanaście godzin.

5. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż szaszłyki na ruszcie i grilluj po 2 minuty z każdej strony.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu