Oceń przepis!

Szaszłyki z grilla ogniskowego

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-05-27 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Grilowanie nad ogniskiem to z pewnością przyjemność, ale i sztuka. Potrzebny jest oczywiście odpowiedni sprzęt, ale też większa doza wyczucia, aniżeli w przypadku typowych grillów węglowych czy gazowych. Wymaga również więcej uwagi i sprawności, niż w przypadku pozostałych form grillowania. Jednak jednocześnie grill ogniskowy daje o wiele więcej satysfakcji. Nie chodzi tutaj wyłącznie o efekty – chrupiące kiełbaski, czy półmisek z grillowanym mięsiwem o aromacie dębiny lub jabłoni. Warto także mieć na względzie samą przyjemność płynącą z rozpalania ogniska, biesiadowania przy nim w towarzystwie przyjaciół, a także samego gotowania.

Grill ogniskowy jest w stanie zagwarantować smakoszom niezwykłe doznania smakowe, a jednocześnie wyśmienitą zabawę wszystkim osobom uczestniczącym w grillowaniu. Warto zaproponować swoim gościom potrawy oryginalne i nietuzinkowe, np. odpowiedniki szaszłyków z Bliskiego Wschodu – sataje. Są to smaczne i aromatyczne, łatwe do przygotowania potrawy, do których jest używany grill ogniskowy. Aby je przyrządzić nabija się kawałki mięsa oraz warzywa na szpikulce, by potem kłaść je na ruszcie nad płomieniami ogniska. Szaszłyki są tak popularne, ponieważ są pyszne, a czas ich przygotowania jest dość krótki. Ponadto niewielkie kawałki wołowiny, wieprzowiny, drobiu lub ryby błyskawicznie przesiąkają smakiem marynaty, przyprawy bądź nacierki. Szaszłyk to także oszczędność – całe danie zmieści się na jednym szpikulcu i unika się brudzenia talerzy. Do przyrządzania i jedzenia szaszłyków warto mieć przygotowane stosowne szpikulce. Dostępne są droższe metalowe, których można używać wielokrotnie oraz tańsze drewniane, jednorazowe. Ponadto kolorowe szaszłyki pięknie i smakowicie wyglądają na stole.

Grill ogniskowy pozwala przyrządzać wiele różnych ciekawych i oryginalnych potraw, nie tylko tradycyjną i znaną wszędzie kiełbaskę, dlatego urządzenia tego typu zyskują coraz więcej zwolenników wśród miłośników kucharzenia pod chmurką.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu