Kulki mięsne z grilla

Oceń przepis!

Szaszłyki z mięsa mielonego z sosem chili

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30 minut

Czas grillowania:-

Trudność: na specjalną okazję

2013-09-13 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 150 g pędów bambusa z puszki
  • 1 butelka sosu chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3 suszone grzyby mu-err
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kolendry
  • cukier
  • pieprz i sól

Przygotowanie:


1. Przypraw mięso mielone pieprzem i solą oraz cukrem i kolendrą, dodaj jajko i mąkę ziemniaczaną i dobrze wszystko wyrób.

2. Zalej wrzątkiem grzyby i mocz je przez 10 minut a papryczkę chili przekrój na pół, wypłucz i pokrój na drobn kostkę.

3. Obierz czosnek i dobrze go rozgnieć a pędy bambusa osącz i pokrój na drobno.

4. Odcedź grzyby, dobrze odciśnij i pokrój na drobne paski a następnie dodaj je do mięsa mielonego razem z papryką i czosnkiem. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i uformuj z masy małe kulki.

5. Rozgrzej grill ogrodowy, nadziej kulki mięsne na szpadki i grilluj je ze wszystkich stron przez 12 minut aż do uzyskania brązowego koloru.

6. Szaszłyki podawaj z gotowym sosem chili.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu