Szaszłyki z kurczaka w pesto

Oceń przepis!

Szaszłyki z kurczaka w pesto z zielonej grillowanej papryki

Ilość Porcji: 3

Czas przyrządzania: ok. 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-07-13 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 400g piersi kurczaka
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 mała zielona papryka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1cm kawałek korzenia imbiru
  • pęczek kolendry
  • pęczek mięty
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • chilli do smaku (pasta lub proszek)
  • 5cm kawałek cukinii
  • około 4 - 5 łyżek mleka kokosowego
  • ugotowany ryż od podania

Przygotowanie:


1. Piersi kurczaka opłucz, odetnij ewentualne kostki i włókna, posól. Pokrój w kostkę o boku około 1cm.

2. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, oprósz solą i wysmaruj oliwą.

Rozgrzej grill ogrodowy. Grilluj po około 5-7 minut z każdej strony, aż papryka zmięknie, a skórka jej ściemnieje. Zawiń w woreczek foliowy, po 5 minutach wyjmij i usuń skórkę.

3. Paprykę pokrój na kawałki i umieść w pojemniku blendera, dodaj pokrojony czosnek, połowę obranego i pokrojonego imbiru, połowę listków mięty i kolendry, sok z limonki i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dopraw chilli do smaku, solą i pieprzem. Zmiksuj na pesto.

5. Pesto rozsmaruj na filetach. Kostki mięsa nadziewaj na patyczki szaszłyków na przemian z pomidorkami. Polej dużą ilością oliwy z oliwek (to zabezpieczy mięso przed wysuszeniem).

6. Szaszłyki grilluj po około 5 – 7 minut z każdej strony, równomiernie rumieniąc. Czas grillowania zależy od rodzaju i stopnia rozgrzania grilla. Mięso ma być ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku.

7. Do pojemnika blendera włóż pokrojoną w kostkę cukinię, resztę listków mięty, kolendry i imbiru. Zmiksuj dodając mleko kokosowe i uzyskując gęsty ale płynny sos. Dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i chilli do smaku. Szaszłyki podawaj z ugotowanym ryżem i ziołowym sosem.

Komentarze do wpisu

  1.   Ewelina 07-07-2013 8:52

    To danie jest zdecydowanie w moim stylu 🙂 I na pewno było pyszne!

    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu