Szaszłyki z cukinii i łososia z grilla

Oceń przepis!

Szaszłyki z łososia i cukinii

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 40 min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-05 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 350 g młodych ziemniaków
  • 500g filetów z łososia
  • 4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 3 łyżeczki nasion kolendry
  • skórka starta z 1cytryny
  • 1 żółta i 1 zielona cukinia (lub 2 takie same)
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy

Przygotowanie:


1. Obierz ziemniaki, opłucz i włóż do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj na półtwardo. Ostudź zimną wodą i pokrój na kawałki.

2. Filety łososia opłucz i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami, oczyść ze skóry i ości oraz pokrój w kostkę. W moździerzu rozetrzyj kmin rzymski i kolendrę, ale niekoniecznie na idealny proszek – mogą pozostać większe kawałki przypraw.

3. Łososia natrzyj przyprawami oraz skórką cytrynową, ale tylko z dwóch stron.

4. Cukinie pokrój w cieniutkie plastry wzdłuż usuwając pestki, wrzuć na  kilka sekund do wrzątku.

5. Przygotuj szaszłyki nadziewając kawałki łososia oraz ziemniaków i przeplatając je tasiemkami z cukinii. Cukinią oplataj łososia od strony bez przypraw.

6. Grill ogrodowy posmaruj olejem roślinnym lub oliwą, rozgrzej do średniej temperatury.

7. Połóż szaszłyki na ruszcie i grilluj przez około minutę z każdej strony lub przez około 1,5 minuty tylko od strony łososia w przyprawach.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu