Szafranowe szaszłyki z grilla

Oceń przepis!

Szaszłyki z piersi kurczaka z tymiankiem i szafranem

Ilość Porcji: 7

Czas przyrządzania: ok. 15 minut (+ 15 minut marynowania)

Czas grillowania:-

Trudność: średnio trudne

2012-07-13 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1kg piersi kurczaka (2 sztuki)
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • mała szczypta szafranu
  • świeży tymianek

Przygotowanie:


1. Piersi kurczaka umyj, osusz, odetnij ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokrój wzdłuż na paski, oprósz solą oraz pieprzem. Do miski wlej sok z cytryny, dodaj 6 łyżek oliwy z oliwek oraz roztarty w moździerzu szafran. Włóż piersi kurczaka i wymieszaj, odstaw na 15 minut.

2. Paski kurczaka wyjmij z marynaty i nakłuj na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę.

3. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 5 minut, następnie przełóż na drugą stronę i grilluj przez kolejne 5 minut.

4. Pod koniec na szaszłykach ułóż gałązki lub listki tymianku. Podawaj z białym ryżem i ewentualnie oliwą oliwek z pierwszego tłoczenia. Dopraw ewentualnie solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu