Szaszłyki z tuńczykiem

Oceń przepis!

Szaszłyki z tuńczykiem

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: ok. 20 minut (30 minut marynowania)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-09-17 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 400g świeżego tuńczyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula cukrowa
  • natka pietruszki do dekoracji
  • Marynata: 2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu 1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:


1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w miseczce. Tuńczyka pokrój na 2cm kawałki i wymieszaj z marynatą. Odstaw na 30 minut.

2. W międzyczasie pokrój paprykę oraz cebulę na 2cm kawałki. Nadziewaj na szpikulce na przemian z tuńczykiem.

3. Rozpal grill ogrodowy i piecz na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 15 minut.

4. Posyp listkami natki pietruszki i podawaj z grillowanym chlebem żytnim.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu