Serowa tarta z grillowanymi plastrami cukinii

Oceń przepis!

Tarta serowa z grillowaną cukinia i fetą

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-08-16 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 250g sera białego
  • 150g masła
  • 250g mąki pszennej
  • około 1 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 500g cukinii
  • 250g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200g sera feta
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:


1. Na stolnicy posiekaj ser biały razem z masłem, dodaj przesianą mąkę, sól i jajko, wszystko razem posiekaj i zagniataj szybko ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włóż do lodówki na około 1 godzinę (do czasu aż ciasto zesztywnieje i będzie możliwe do rozwałkowania).

2. Przygotuj dużą blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem. Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C, wstaw blaszkę z ciastem i piecz przez około 25-30 minut.

3. W międzyczasie przygotuj nadzienie: cukinię opłucz i przytnij końce, pokrój na ukośne plasterki.

4. Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż plasterki cukinii jeden obok drugiego. Grilluj przez około 6-7 minut, aż spód pokryje się ciemnymi paskami, ale cukinia będzie nadal jędrna. Przewróć  na drugą stronę i grilluj przez około 5-6 minut.

5. Na upieczony spód wyłóż łyżką jogurt, ułóż plasterki cukinii, dopraw je solą, połową świeżego tymianku i skrop oliwą. Na wierzch pokrusz ser feta i posyp szczypiorkiem.

6. Piecz przez 10 minut w 200 stopniach C. Posyp resztą świeżego tymianku, pokrój na prostokąty i podawaj.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu