Grillowana karkówka z warzywami

Oceń przepis!

Warzywna karkówka z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 40

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-01-18 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 60 dag karkówki
  • cukinia
  • bakłażan
  • 20 dag pieczarek
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • kostka bulionu z warzyw
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:


1. Umyj mięso pod zimną, bieżącą wodą, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem.

2. Pokrój mięso na 4 kotlety, które następnie rozbij.

3. W naczyniu z przykryciem lub foliowym, zamykanym worku przygotuj marynatę z sosu sojowego, musztardy, oleju, zmiażdżonego czosnku, ziół, pieprzu i soli. Do marynaty włóż rozbite kotlety i całość wstaw do lodówki na 3 godziny. W czasie marynowania odwróć 2-3 razy kotlety.

4. Umyj wszystkie warzywa, obetnij końce bakłażana i cukinii, a paprykę pozbaw nasion. Dodatkowo możesz obrać pieczarki ze skórki. Następnie pokrój warzywa w grube plastry (paprykę w paski, pieczarki na połówki). Plastry bakłażana posól i wytrzyj sok papierowym ręcznikiem.

5. Rozpuść kostkę bulionu w 3/4 szklanki wrzątku, następnie ostudź, dodaj oliwę, sok z cytryny i sporo pieprzu. Tak przyrządzoną marynatą zalej wszystkie warzywa i pieczarki i całość odstaw na 1 godzinę do lodówki.

6. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury.

7. Wyjmij kotlety z marynaty i połóż na aluminiowej tacce. Grilluj po 15 minut z każdej strony. Połóż obok warzywa i pieczarki i grilluj po 5 minut na stronie.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu