Grillowane szaszłyki z wołowiny

Oceń przepis!

Wołowe szaszłyki po japońsku

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 minut (marynowanie 2 godziny)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-08-21 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 450 g bardzo cienkich wołowych steków
  • 8 cebulek dymek (pokrojonych na krótkie kawałki)
  • 1 żółta papryka (z usuniętymi nasionami i pokrojona na duże kawałki)
  • liście sałaty (do podania)
  • sos: 3 łyżki sosu sojowego
  • po 2 łyżki wytrawnego sherry i białego octu winnego
  • 1 łyżka ciemnego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku (roztarty)
  • po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu

Przygotowanie:


1. Opłucz i osusz mięso oraz warzywa a szpikulce namocz w wodzie.  Włóż steki do saleterki.

2. W osobnej misce wymieszaj sherry z mąką kukurydzianą i resztą składników. Powstałym sosem polej mięso, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godz, do lodówki.

3. Wyjmij steki z sosu i przelej sos do niedużego rondla i gotuj przez 5 minut mieszając co jakiś czas a później odstaw.

Pokrój steki na cienkie paski i nadziewaj złożone w harmonijkę, przeplatając kawałkami cebulki i papryki na każdym z kilkunastu szpikulców.

4. Rozgrzej grill ogrodowy i grilluj szaszłyki w wysokiej temperaturze przez 5-8 minut, pamiętając o ich obracaniu i smarowaniu sosem co jakiś czas.

5. Ułóż na talerzu liście sałaty, połóż na nich szaszłyki i polej je pozostałym sosem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu