Grillowane żeberka

Oceń przepis!

Żeberka z grilla w bejcy sojowo-paprykowej

Ilość Porcji: 6

Czas przyrządzania: 40 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-05-16 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • kminek
  • kilka ziarenek kolendry
  • tymianek
  • rozmaryn
  • majeranek
  • ostra papryka w proszku
  • 150 ml ginu
  • 1 ziarenko jałowca

Przygotowanie:


1. Żeberka podziel na porcje i gotuj  w osolonej wodzie około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmij  żeberka i ostudź.

2. W czasie gdy żeberka się gotują, przygotuj zaprawę.

3. Do miseczki wlej sos sojowy, sok z cytryny oraz miód. Dodaj  przyprawy oraz czosnek przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszaj wszytko bardzo starannie i posmaruj  bejcą żeberka.

4. Odstaw żeberka na 15-20 minut.

5. Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż żeberka na ruszcie. Piecz przez 20 minut obracając co jakiś czas.

6. W czasie pieczenia smaruj pozostałą bejcą. Możesz też delikatnie skrapiać pieczone żeberka piwem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu