Grillowane żeberka z ziołami

Oceń przepis!

Ziołowe żeberka z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 minut (+ marynowanie 24h)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-06-20 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 2kg żeberek
  • 8 ząbków czosnku
  • papryczka chili
  • łyżka tymianku
  • łyżka oregano
  • łyżka majeranku
  • szczypta cynamonu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 4 łyżki octu winnego
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry

Przygotowanie:


1. Obierz czosnek, oczyść papryczkę z pestek. Ziele i goździki rozgnieć w moździerzu.

2. Umyj żeberka i podziel je na porcje. Wszystkie pozostałe składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.

3. Żeberka nasmaruj masą ziołową ze wszystkich stron, każdą porcję szczelnie zawiń w kawałek folii aluminiowej, wstaw do lodówki na 24 godziny.

4. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż zawinięte żeberka na ruszcie, grilluj przez 40 minut.

5. Nad aluminiową foremką ostrożnie odwijaj żeberka, aby w foremce zebrał się sos.

6. Umieść żeberka w foremce i grilluj kolejne 20 minut obracając i podlewając sosem.

7. Grillowane żeberka podawaj z sosem, warzywami i pieczywem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu